Божествени тела

Щастливи сме да представим пред пловдивчани и гостите на града испанската танцова компания La Veronal, известна с великолепната пластичност и техника на танцьорите, както и с концептуалност и задълбоченост на хореографията. На 29 октомври от 19:30 ч. в Драматичен театър Пловдив те ще покажат спектакъла KOVA ¬ Географски инструменти само седмица след световната му премиера.

Билети в мрежата на Eventim  на цена от 10 лв.


Хореографията е дело на Маркос Морау, мултидисциплинарен артист, преминал през школата на известни хореографи и компании, между които Tomás Aragay, Hilde Koch от William Forsythe’s, Kazuko Hirabayashi, Roberto Fratini, Laura Marini от Rui Horta, Avelina Argüelles, Moreno Bernardi и др.

Според La Veronal смисълът винаги е в движение и развитие – послание, което изразяват в хореографията на творбите си, която предефинира измеренията на танца и театралното пространство.

© Marica Kolcheva

Компания La Veronal се отличава с уникален език както на хореографско, така и на композиционно ниво. Спектаклите им са микс от различни дисциплини, които обогатяват, разширят и придават нови значения на танца.

Може да се изгубите в лабиринта от мечти и движения, създадени от въображението на Маркос Морау. Препоръчваме ви да го направите!

© Marica Kolcheva

KOVA ¬ Географски инструменти, който ще видим броени дни след световната му премиера в SaT! Sant Andreu Teatre в Барселона, е резултат от работата на Морау и неговия екип от изпълнители, които създават нов движенчески код, наречен KOVA. Той се състои от правила и координати, чрез които се ориентира хореографският език. Маркос Морау създава репертоара на компанията, воден от желанието да изследва природата на определени географски райони на планетата – един modus operandi, който хореографът използва само като претекст, за да изследва мистериозната територия, която крие географията на човешкото тяло и движения.

© Marica Kolcheva

Спектакълът се съсредоточава върху чистата динамика на движението, генерирано чрез KOVA и отвежда интерпретативния потенциал на танца на преден план. Тялото на танцьорите е единствен образ, диалогизиращ със зрителя, а танцът е единствен възможен текст, разказващ историята и влизащ в контакт с публиката.

Гостуването на La Veronal се осъществява с подкрепата на Посолство на Кралство Испания в БългарияИнститут Сервантес Софияи Национален институт за изпълнителски изкуства и музика Испания (INAEM).