Технологии и съвременен танц

Тази събота, 22 октомври, от 16:00 ч. и 20:30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“, ONE DANCE WEEK ви кани на уникално пътешествие в дигиталната среда на спектакъла ВТОРО ТЯЛО. Пригответе се да прескочите границите между реалното и виртуалното пространство и да намерите нови дефинции на човешкото тяло.

Билети в мрежата на Eventim  на цена от 10 лв., а фестивалните пасове важат единствено за 16:00 ч.

За първи път на българска сцена ще бъдат представени тайванците от Anarchy Dance Theatre. Компанията е основана през 2010 г. от архитекта и хореограф Сия Тия Хуа, чиито артистични търсения попадат в сферата на съвременния танцов театър, а творбите му изследват неизменната връзка между пространството и човешкото тяло.

Четирите сензора, създадени специално за спектакъла, които са поставени в различните ъгли на залата, създават 360-градусова проекция в реално време върху тялото на таньора. Изкуствено тяло нахлува на сцената, създавайки усещане за движение, различно от движенията на първото тяло.

Спектакълът е много специално преживяване. Публиката ще види пълна трансформация на човешкото тяло. ВТОРО ТЯЛО започва и свършва с тялото – първичното, естественото и материалното, от една страна, и вторичното, илюзорното и дигиталното, от друга. Двете не престават да се движат и да си взаимодействат.

© Marica Kolcheva

За цялостното въздействие на спектакъла допринасят и красивите звукови пейзажи на Яник Дауби, който композира електро-акустична музика (musique concrète) и създава музикални импровизации с намерени предмети, аналогови устройства и цифрови процесори. Названието Anarchy Dance Theatre произлиза от серия танцови творби, които Хуа създава, за да дискутира структурата на властта в човешкото общество. След премиерата на проекта СЕДМО ЧУВСТВО (2011), компанията започва интензивни турнета в целия свят – Великобритания, Холандия, Испания, Хонг Конг, Южна Африка, Китай и Ню Йорк, като получава редица признания от професионалистите в сферата на изпълнителските, дигитални и визуални изкуства.

© Marica Kolcheva

Премиерата на СЕДМО ЧУВСТВО II през 2012-а се случва по време на Фестивала за дигитално изкуство в Тайпе, където се откроява като една от най-значителните творби за годината. Спектакълът е последван от втората танцово-дигитална творба – ВТОРО ТЯЛО, която ще видим малко след премиерата й в рамките на Вроцлав – Европейска столица на културата 2016, създадена отново в сътрудничество с Ultra Combos, която получи позитивна критика и изключителни ревюта.

Гостуването на Anarchy Dance Theatre се осъществява с подкрепата Министерството на културата на Тайван.