Г-н ГАГА

На 21 октомври от 19:00 ч. в Lucky Дом на Киното ONE DANCE WEEK ще представи биографичния филм Г-Н ГАГА на режисьора Томер Хейман. Очаква ви красиво пътешествие из живота на Охад Нахарин – хореограф и артистичен директор на танцовата компания Batsheva, който пренаписва движенческия език на съвременния танц.

Вход свободен.

Г-Н ГАГА е правен в продължение на осем години и успява да улови многопластовата красота на съвременния танц, като потапя публиката в креативния процес, стоящ зад уникалните изпълнения на Batsheva.

Идеята за филма се зароди преди 20 години, когато за първи път гледах на живо компанията на Нахарин – Batsheva. Мозъкът и сърцето ми бяха силно разтърсени, сякаш бях под въздействието на коктейл от алкохол и наркотици, но без алкохола и наркотиците. Последователност от движения, музика, енергия, сексуалност, чувственост и танцьори, в които можеш да се влюбиш, без да знаеш защо. От този ден съм обсебен от танцовото изкуство на Batsheva. Нахарин е костелив орех, много комплексна и противоречива личност, което го прави и толкова впечатляващ герой на документален филм.

Филмът е представян на множество фестивали по света и е носител на редица награди, между които и за най-добър документален филм на Sofia International Film Festival.

ПОВЕЧЕ ЗА BATSHEVA

Танцова компания Batsheva е създадена през 1964 г. от баронеса Батшева де Ротшилд, която избира Марта Греъм за свой първи артистичен съветник. От 1989 компанията се намира в центъра Suzanne Dellal в Тел Авив.

Batsheva е призната от критиците за една от първите компании за съвременен танц в света.  Заедно с младежкия състав – The Young Ensemble, компанията наброява 34 танцьори, което я прави най-голямата танцова компания в Израел, като годишно компанията има над 260 изпълнения пред средно 75 000 зрители.

Признат за един от най-изключителните хореографи за всички времена, Охад Нахарин става артистичен директор на Batsheva през 1990 г., като поставя началото на една нова ера в историята на компанията, превръщайки я в една от най-обичаните и ценени на международно ниво. Нахарин е създател на иновативния движенчески език “гага”, който набляга на изследване на усещанията и възможностите за движение. Той се превръща в основен метод в тренировките на танцьорите от Batsheva и привлича много последователи по света.

ОХАД НАХАРИН

Роден през 1952 г. в Кибуц Мизра, Охад Нахарин започва танцовото си обучение в танцова компания Batsheva през 1974, където се среща с Марта Греъм – гост-хореограф по онова време, която забелязва таланта на Нахарин и го кани в Ню Йорк да се присъедини към нейната танцова компания. Докато е в Ню Йорк, Нахарин учи със стипендия в Джулиард заедно с Маги Блек и Дейвид Хауърд. Танцува за Bat-Dor и Maurice Bejarts Ballet du XXe Siecle. През  1980 Нахарин се връща в Ню Йорк и прави дебюта си в студиото на Kazuko Hirabayshi.

Творбите му са изпълнявани от  известни международни компании, сред които: Nederlands Dans Theater, Ballet Frankfurt, Lyon Opera Ballet, Compania Nacional de Danza (Испания), Cullberg Ballet (Швеция), the Finnish National Ballet, the Paris Opera Ballet, Bale’ da Cidade de Sao Paulo, Cedar Lake Contemporary Ballet (Ню Йорк), Hubbard Street Dance Chicago, Les Grand Ballets Canadiens de Montreal, Alvin Ailey Dance Theater, Atlanta Ballet, The Royal Danish Ballet, Le Ballet de l’Opera National de Bordeaux (Франция) и други.ю

Прожекцията на Г-Н ГАГА се осъществява с подкрепата на Посолство на Израел в България.