Филмовият шедьовър „Г-н ГАГА“ с премиера в Пловдив

На 6-ти октомври ONE DANCE WEEK 2016 кани всички киномани и почитатели на съвременен танц и пърформанс да се впуснат в красиво кинематографично пътешествие в живота на хореографа Охад Нахарин. Една история за артистичния директор на компания Batsheva, който пренаписва движенческия език на съвременния танц и е обявен за един от най-изключителните хореографи за всички времена.

Биографичният филм „Г-н ГАГА” на режисьора Томер Хейман, който се представя с подкрепата на Посолство на Израел в България, може да бъде видян два пъти – на 6 и 21 октомври от 19 ч. в Lucky Дом на Киното – Зала 2 (Пловдив, ул. Гладстон 1). Вход свободен.

mr-gaga-14-photo-by-gadi-dagonДокументалната лента „Г-н ГАГА”е представян на редица международни фестивали и е носител на множество награди, между които и за най-добър документален филм на Sofia International Film Festival. Филмът успява да улови многопластовата красота на съвременния танц, като потапя публиката в креативния процес, стоящ зад уникалните изпълнения на танцовата компания Batsheva.

Идеята за филма се зароди преди 20 години, когато за първи път гледах на живо компанията на Нахарин – Batsheva. Мозъкът и сърцето ми бяха силно разтърсени, сякаш бях под въздействието на коктейл от алкохол и наркотици, но без алкохола и наркотиците. Последователност от движения, музика, енергия, сексуалност, чувственост и танцьори, в които можеш да се влюбиш, без да знаеш защо. От този ден съм обсебен от танцовото изкуство на Batsheva. Нахарин е костелив орех, много комплексна и противоречива личност, което го прави и толкова впечатляващ герой на документален филм.“, споделя режисьорът Томер Хайман.

mr-gaga-1-photo-by-gadi-dagonТанцовата компания Batsheva, създадена през 1964 г. от баронеса Батшева де Ротшилд, е призната за една от първите компании за съвременен танц в света. Заедно с младежкия състав – The Young Ensemble, компанията наброява 34 танцьори, което я прави най-голямата танцова компания в Израел, като годишно компанията има над 260 изпълнения пред средно 75,000 зрители.

Охад Нахарин става артистичен директор на Batsheva през 1990 г., като поставя началото на една нова ера в историята на компанията, превръщайки я в една от най-обичаните и ценени на международно ниво.

Нахарин е създател на иновативния движенчески език ГАГА, който набляга на изследване на усещанията и възможностите за движение. Той се превръща в основен метод в тренировките на танцьорите от Batsheva и привлича много последователи по света.