Стартирахме!

© Marica Kolcheva

Американската компания Stephen Petronio откри по впечатляващ начин фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK с проекта BLOODLINES.

Българската публика имаше възможност да се наслади на творчеството на двама от най-великите хореографи на нашето време – Мърс Кънингам и Триша Браун.

Стивън Петронио представи и един много личен проект – В ДВИЖЕНИЕ – своебразна изповед на хореографа, разказваща за собствения му творчески път и 30 години от основаването на компанията.  ЛЕДЕНА ПРИМАМКА на Триша Браун постави публиката в пълна тишина и я поведе на пътешествие отмервано от стъпките на танцьорите, техните перфектно синхронизирани движения и концепуалната визия на една от най-емблематичните личности на съврменното изкуство – художника Роберт Раушенберг.

 

mrr_7049

ТРОПИЧЕСКА ГОРА омагьоса с музика на живо и ефирните сребърни артефакти създадени от бащата на поп арта Анди Уорхол, между които танцьорите изглеждаха като магически същества от друга реалност. Композиторите Джон Дрискол и Ралф Джоус изпълниха оригиналото произведение на Дейвид Тюдор – RAINFOREST, посредством музикални инструменти, които са създадени специално за него.

mrr_7060

Финалът – В ДВИЖЕНИЕ – потопи публиката в богатия вътрешен свят на хореографа Стивън Петронио и бе озвучен от прекрасната музиката на нюйоркската хип-хоп и дъб степ звезда Clams Casino.  „Публиката в България е невероятна! – коментира след спектакъла Стивън Петронио – За нас е чест, че това бе последна спирка на европейското ни турне и се надявам се видим отново“.  ФОТОГРАФ: МАРИЦА КОЛЧЕВА  Фестивалът продължава тази седмица с два спектакъла – ARE FRIENDS ELECTRIC? и и корейската гала вечер – ДУШЕВНО ПРОБОЖДАНЕ и СРАМЕЖЛИВОСТ.